Solární novinky

Jiří Paroubek: Obnovitelné zdroje jsou jako balvan

Snaha Rusnokovy vlády o snížení podpory pro obnovitelné zdroje elektrické energie bude mít přesně opačný efekt, než vláda i někteří další politici deklarují. Například v Německu, kde podpora obnovitelných zdrojů elektrické energie přispěla ke snížení ceny elektřiny. 

title=

Proč asi? Premiér Rusnok i lidé z jeho okolí sice hovoří o tom, že současná přechodná prezidentská vláda nebude rozhodovat o dostavbě Temelína, ale svým vůbec prvním návrhem pro Poslaneckou sněmovnu fakticky nesmyslné rozšíření Temelína podporuje.

Současná nízká cena silové elektřiny činí z dostavby Temelína ekonomicky nerentabilní projekt. Dostavba Temelína by naopak znamenala skokový nárůst ceny silové elektřiny možná i o 1 korunu. Bez závazku vlády, že bude cena elektřiny zvýšena, představenstvo ČEZ k investici do Temelína jen těžko přistoupí. Je jasné, že levná jaderná elektřina je pouhým mýtem, který tyto hrátky vlády a ČEZu jen potvrzují.

Dostavba Temelína nebude stát 200 – 250 mld. korun, jak se tu a tam tvrdí, ale 300 – 400 mld. korun. Příkladem může být finská jaderná elektrárna Olkiluoto, jejíž reálná cena oproti původnímu odhadu vzrostla trojnásobně a délka výstavby se prodloužila o celých šest let. Jde mimo jiné o daň za neustále vzrůstající nároky na bezpečnost jaderných elektráren. Každý soudný šéf ČEZu musí za těchto podmínek požadovat od vlády, má-li zajistit návratnost investice do dostavby jaderné elektrárny, zaručenou výkupní cenu elektrické energie.

Cena silové elektřiny klesla za poslední tři roky o zhruba 50 haléřů. Příplatky na tzv. zelenou energii jsou ale rovněž cca 50 haléřů. Buď jsme tedy platili drahou elektřinu již před tím, nebo cena vůbec neklesla. To, co se zde tedy nyní odehrává, je pouze velká demagogie.

Uvědomuji si, že hovořit o tomto tématu po zkušenosti se solárními elektrárnami je poněkud riskantní, na druhé straně nesmíme zužovat tuto debatu pouze na solární elektrárny. Ostatně tím, kdo fatálně podcenil tuto problematiku, není nikdo jiný, než ministr financí současné vlády a expremiér Fischer. Dobře si pamatuji, jak jej na tento problém upozorňoval tehdy odstupující premiér Mirek Topolánek…

Autor: Jiří Paroubek, šéf LEV 21

Datum: 13.6.2015 | Rubrika: Solární novinky

Zdroj: Solární novinky