Solární novinky

Šéf J&T Banky: Očekáváme, že solární daň bude zachována

Generální ředitel a člen představenstva J&T Banky Štěpán Ašer  v rozhovoru pro Mf Dnes prohlásil, že počítá s tím, že srážková daň na solární elektrárny bude zachována i v budoucnosti v České republice.

title=


J&T Banka nabízí svým klientům speciální podílový fond, který je vázaný na výnosy fotovoltaických elektráren. Do nich investovala i skupina J&T a zůstanou pro ni prý výdělečné i přes pokračování solární daně.

Podle Ašera tento fond funguje tak, že dceřiná firma J&T Banky nakoupila solární elektrárny od investora. Jsou velmi dobré co do technologií a provedení, mají instalovaný výkon asi 13 MWp. Přijdou nám jako dobrá investice se stabilním výnosem bez ohledu na jejich zdanění, uvedl pro Ašer pro Mf Dnes.

J&T Banka vytvořila fotovoltaický podílový fond s pětiletým investičním horizontem, který má také pojistky proti změnám solární daně. Předpokládaný výnos, pokud bude svítit slunce jako obvykle, je kolem pěti šesti procent ročně.

Podle Ašera je prodloužení solární daně v tomto výnosu započteno. Vnitřně počítáme s tím, že současná srážková daň bude zachována. Pokud ne, bude to další plus pro investory. Přijde mi správné, aby byl trh narovnán podle investičních podmínek, za nichž se elektrárny stavěly. Čím starší, tím měly vyšší náklady. Daň by mohla mít určitou progresi, uzavírá Ašer.

Datum: 15.5.2013 | Rubrika: Solární novinky

Zdroj: Solární novinky