Solární novinky

Policie intenzívně vyšetřuje kauzu Boha Slunce

Policejní prezident Martin Červíček v rozhovoru pro deník Právo potvrdil, že policie se intenzívně věnuje dalšímu vyšetřování největší solární kauzy Amun.Re (v překladu Bůh slunce). Kauzou se koncem loňského roku znovu začala zabývat protikorupční policie.

title=


V kauze Amun.Re se jedná o megalomanské solární elektrárny společnosti ČEZ, které vyvolávají pochybnosti. Tyto obří solární parky u Ralska a Mimoně na Českolipsku koupil ČEZ od firmy Amun.Re s nejasnou vlastnickou strukturou, za kterou se podle tisku mohli skrývat vlivní lobbisté. ČEZ je proto největším příjemcem peněz, kterými domácnosti a firmy přispívají na dotování obnovitelných zdrojů energie.

V médiích se objevily informace o tom, že Amun. Re má nejasnou vlastnickou strukturu, za kterou se mohou skrývat vlivní lobbisté. V orgánech firmy se angažovali právníci kanceláře Šachta a Partners – dnes MBS Legal, kteří byli dvorními právníky známého lobbisty Ivo Rittiga.

V souvislosti s vyšetřováním kauzy Amun.Re policejní prezident Červíček prohlásil toto: Pokud se ale budu bavit obecně o fotovoltaice, energetice a trestné činnosti, která na tuto oblast navazuje, tak potvrzuji, že policie se tomu ve spolupráci se státním zastupitelstvím velmi intenzívně věnuje. Není to o jednotlivostech, ale o rozsáhlejším příběhu. Mimo jiné jsme vytvořili tým, který se touto potenciální trestnou činností v rámci celé policie bude zabývat.

Datum: 24.5.2013 | Rubrika: Solární novinky

Zdroj: Solární novinky