Solární novinky

Merkelová nehodlá měnit stávající systém podpory pro fotovoltaiku v Německu

Německá kancléřka Angela Merkelová minulý týden oznámila, že dotace na obnovitelné zdroje nebudou sníženy, což má být signálem pro uklidnění investorů. Zástupci němckých spolkových zemí tento ústupek federální vlády přivítali.

title=


Německý kabinet už delší dobu láme hlavu nad nalezením schůdného řešení, které by snížilo zátěž pro podniky a domácnosti a zároveň neohrozilo solární elektrárny a další obnovilné zdroje, které zažívají boon díky štědrým státním dotacím. Počátkem tohto roku ministr životního prostředí Peter Altmaier navrhl zavést strop pro příplatek za obnovitelné zdroje energie, hlavní položku táhnoucí ceny elektřiny vzhůru.

Altmaierům záměr však vyvolal vlnu nejistoty v německé zelené energetice a donutil řadu firem odložit plánované investice. Narazil také na zuřivý odpor spolkových zemí, v nichž byly do nových solárních a větrných kapacit vloženy obrovské prostředky.

Neúspěch by mohl ohrozit plány Berlína na odklon od jaderné energie směrem k obnovitelným zdrojům. Největší a nejdůležitější evropskou zemi navíc na podzim čekají všeobecné volby, do jejichž průběhu by toto téma mohlo výrazně promluvit.

Datum: 30.5.2013 | Rubrika: Solární novinky

Zdroj: Solární novinky