Solární novinky

Vláda prověří největší solární elektrárny v zemi. Chce ušetřit až 7 miliard na podpoře pro FVE

Vláda chce stanovit strop pro příspěvek na obnovitelné zdroje energie, který platí koneční spotřebitelé v ceně elektřiny, a přísněji kontrolovat příjemce dotací. Oznámil to včera premiér Petr Nečas po jednání s předsedkyní Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

title=


Podle Vitáskové nynější nastavení přináší náklady, které jsou nad síly české ekonomiky. Letos jde na tuto podporu celkem 44,4 miliardy korun a tyto náklady v příštích letech ještě vzrostou. Částku nad stanovený strop by měla platit vláda ze státního rozpočtu. 

Zastropování příspěvků


Premiér Nečas zdůraznil, že energetika je zásadní téma pro celou EU. S Vitáskovou se shodují v tom, že podpora obnovitelných zdrojů byla v ČR nastavena velmi štědře a že je třeba mít pod striktní kontrolou výdaje.

Spotřebitelé nyní platí v ceně elektřiny 583 korun z každé spotřebované megawatthodiny na podporu obnovitelných zdrojů. Částka dosud každoročně rostla. Podle Nečase je nutné stanovit maximální výši této částky, která bude platit po delší období, například pět let. Konkrétní výši stropu pro příspěvek na obnovitelné zdroje ale premiér nesdělil, bude ji podle něj třeba teprve propočítat. 

Kontrola projektů může ušetřit až 7 mld. Kč

Premiér Nečas řekl novinářům, že výplata podpory by měla být v budoucnu vázána na povinnost rozkrytí vlastnických strukrur podniku. Podle Nečase je třeba se zaměřit na ty nepoctivé podnikatele. Nečas však zároveň vyjádřil názor, že těch slušných a poctivých je i v tomto oboru alespoň 90 procent. 

Nečas dnes zároveň upozornil, že je nutné kontrolovat příjemce dotací na provoz obnovitelných zdrojů a potrestat nepoctivé vlastníky. Výplata podpory by také měla být podmíněna rozkrytím majetkové struktury společností. Podle Nečase by to mohlo přinést úspory až sedm miliard korun ročně. 

Kontrola největších elektráren


Premiér  Nečas dodal, že vláda prověří 352 největších solárních projektů v zemi, zda nepostupovaly v rozporu se zákonem. Český stát by mohl ušetřit až 7 miliard korun z podpory obnovitelných zdrojů energie, předeslal dnes Nečas možný výsledek šetření.

Vláda podle měsíc starých slov jejího předsedy musí také provést revizi všech vyhlášek a nařízení od roku 2005 tak, aby byla zajištěna návratnost investic do elektráren za (investorům dříve garantovaných) 15 let, a ne dříve.

Datum: 4.8.2013 | Rubrika: Solární novinky

Zdroj: Solární novinky