Solární novinky

Největší solární elektrárna uvedena do provozu v Izraeli

V severozápadním Negevu byla před týdnem uvedena do provozu nová solární elektrárna, která je s výkonem 10 MW největší elektrárnou svého druhu v Izraeli. Postavila ji na pozemcích mošavu Mivtachim v oblasti Regionální rady Eškol společnost SunPower a jejího slavnostního uvedení do provozu se zúčastnil i ministr energetiky a vody Izraele Silvan Šalom.

title=


Obnovitelná energie je budoucností elektrického sektoru. Vývoj obnovitelné energie povede k diverzifikaci energetických zdrojů a zajistí tak energetickou bezpečnost a dostupnost na izraelském trhu s elektřinou, řekl ministr s tím, že je cílem, aby Izrael do konce desetiletí získával z obnovitelných zdrojů 10 % energie.

Elektrárna, rozkládající se na 25 hektarech půdy, by měla zajistit elektřinu odpovídající spotřebě přibližně 3 tisíc domácností, tedy přibližně 22 MWh čisté energie ročně. Výstavba stála okolo 150 milionů šekelů (přibližně 750 milionů českých korun) a trvala 7 měsíců, sdělil Uri Zarur, generální ředitel společnosti SunPower Israel Corporation.

Potenciál sluneční energie není v Izraeli zatím stále zdaleka využíván. Je velmi důležité, aby i během roku 2014 se pokračovalo v investicích do tohoto průmyslu, v přilákávání mezinárodních investorů do Izraele a vzniku solárního průmyslu z dlouhodobého hlediska, dodal Zarur s tím, že zprovoznění této 10 megawattové solární elektrárny pomůže zemi vypořádávat se s poptávkou po energii během zbytku horkých letních měsíců.

Slavnostního zahájení provozu solární elektrárny se zúčastnili také zástupci fondu Noy (Noy Infrastructure and Energy Investment Fund) a společnosti Enlight Energy (Enlight Renewable Energy Solutions Ltd.), které společně nedávnou od SunPower koupily jak elektrárnu v Mivtachim, tak budoucí 10 MW zařízení v Talmei Bilu.

Datum: 25.8.2013 | Rubrika: Solární novinky

Zdroj: Solární novinky