Solární novinky

Zemek: Moje solární elektrárny jsou v pořádku

V kauze údajného solárního podvodu na Chomutovsku bude čelit žalobám podnikatel Zdeňek Zemek. Nicméně, Zemek odmítá dané obvinění a tvrdí, že jde o odvádění pozornosti od skutečných problémů neprůhledného fotovoltaického byznysu. Uvedl to Slovácký deník.

title=


Podle vyšetřovatelů se Zemkova skupina Z¬Group snažila získat licenci a následně připojit elektrárny k distribuční soustavě elektřiny do konce roku 2010, ačkoliv obě elektrárny nebyly ještě v tom roce dokončeny. Tím by jim byla garantována podstatně vyšší cena za výkup elektřiny než u fotovoltaických zdrojů uvedených do provozu v roce 2011. 

Pokud by se na podvod nepřišlo, v příštích dvaceti letech by kvůli garantované vyšší ceně za výkup takto vyrobené elektřiny vznikla dle státního zástupce škoda 1,9 miliardy korun.

Policisté mi předali celý spis s návrhem na podání obžaloby v případě všech deseti obviněných včetně šéfky Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové. Vzhledem k tomu, že jsem v tomto případě detailně seznámen s celou důkazní situací, protože jsem se účastnil všech úkonů vyšetřování, předpokládám podání obžaloby ve lhůtě několika týdnů, informoval Radek Mezlík z brněnské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Zdeněk Zemek starší sdělil, že má na celou záležitost názor diametrálně odlišný od vyšetřovatelů. Elektrárny jsou investicí za jednu miliardu sto milionů korun. Ke 20. prosinci 2010 jsme registrovali nedodělky v hodnotě dvacet tisíc korun. K poslednímu dni téhož roku za účasti pětadvaceti kontrolních pracovníků bylo konstatováno, že je všechno v pořádku. Máme posudky soudních znalců, prohlásil Zemek pro Slovácký deník.

Kauza se Zemkovi zdá přehnaně nafouknutá. Kontrolu prováděli laici, kteří tomu nerozumí, ale učinili monstrózní závěr a někdo se jej chytl. Je to odvádění pozornosti od skutečných problémů, které v energetice existují, doplnil majitel holdingu Z¬Group.

Datum: 12.9.2013 | Rubrika: Solární novinky

Zdroj: Solární novinky