Solární novinky

Opravdu solární elektrárny pobírají podporu v rozporu se zákonem?

Podle Martina Sedláka z Aliance pro energetickou soběstačnost předsedkyně ERÚ Alena Vitásková manipuluje s jasnými fakty. Fakta, která Vitásková uvedla v pořadu Otázky Václava Moravce o možné protiprávní podpoře obnovitelných zdrojů, se nezakládají na pravdě.

title=


Interpretace Vitáskové vychí z chybného výkladu legislativy na podporu obnovitelných zdrojů. Předsedkyně ERÚ ve svých vyjádřeních opakovaně zaměňuje diskontovanou a prostou dobu návratnosti investic. 12leté prosté době návratnosti totiž zhruba odpovídá 20letá diskontovaná doba návratnosti, která byla při stanovení podpory pro solární elektrárny pro ERÚ relevantní.

Alena Vitásková takto soustavně manipuluje s výsledkem auditu práce předchozího vedení ERÚ, který si nechala zpracovat. Audit totiž vůbec nepotvrdil, že došlo k pochybení, které by stálo spotřebitele elektřiny navíc (v rozporu se zákonem) desítky miliard korun.

Audit to ani  potvrdit nemohl, protože interpretace, že by měla být zákonem garantovaná návratnost vyhodnocována jako prostá, je v rozporu se základní logikou investic i samotnou legislativou, kterou se podpora obnovitelných zdrojů řídí. To ostatně připouští v závěru své práce i sami auditoři ve své zprávě pro ERÚ.

Další výroky o formě a možnosti odebrání licencí napovídají, že předsedkyně ERÚ Alena Vitásková disponuje neznalostí soudního řádu správního, nebo záměrně klame veřejnost. Policie může pochopitelně prověřovat okolnosti získání licence. 

Ovšem rozhodnutí o obnově řízení nebo v řízení o odejmutí licence může náležet pouze ERÚ. Dotčený subjekt má následně právo podat rozklad, či případně zažalovat rozhodnutí ERÚ u krajského soudu.

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková opakovaně útočí na více než 25 tisíc provozovatelů solárních elektráren a přitom má sama máslo na hlavě a čelí obvinění z ovlivňování procesu revize licencí. Různými manipulacemi se snaží odvést pozornost od vlastního pochybení. Rozhodně je nutné odmítnout, že by solární elektrárny pobíraly podporu v rozporu se zákonem, prohlásil Sedlák.

Opakovaně jsme ERÚ usvědčili z manipulací při výkladu legislativy nebo různých auditů. 12letá prostá doba návratnosti, o které paní Vitásková neustále chybně hovoří je ve skutečnosti 20letou diskontovanou dobou návratnosti. Míra chyb ve vyjádření paní Vitáskové naznačuje zcela cílenou manipulaci s cílem diskreditovat sektor obnovitelných zdrojů v očích veřejnosti, uzavřel Sedlák.

Datum: 22.9.2013 | Rubrika: Solární novinky

Zdroj: Solární novinky