Solární novinky

Polsko: Schválen ambiciozní plán podpory pro malé solární elektrárny

Po dlouhé době váhání Polsko konečně předstvilo legislativu na podporu OZE. Polsko se poučilo ze solárního boomu v ČR, a proto podpořilo zejména rozvoj malých FVE určených pro spotřebu formou investičních dotací. Velké projekty budou realizovány na základě holandkých aukcí.Jak to vypadá s perspektivnou polské fotovoltaiky?

title=


Polské Ministerstvo hospořádství (Ministerstwo Gospodarki) minulý týde představilo systém podpory pro obnovitelné zdroje energie (OZE). Jeho cílem je splnit závazky na podporu OZE v Polsku, což znamená, že do roku 2020 má Polsko dosáhnout 19% podílu OZE na spotřebě elektřiny.

Podle Ministerstva hospodářství je cílem nové legislativy je dosáhnout závazků na podporu OZE při nejmenších nákladech. Proto Polsko bude podporu vázat hlavně do ověřených technologií, které se v podmínkách Polska vyznačují největší stabilitou a nejnižšími náklady na výrobu elektrické energie

Podpora mikroistalací

Polsko schválilo v září 2013 tzv. Malý trojpak”, který představuje jeden ze dvou zákonů na podporu OZE. Malý trojpak” již podepsal polský prezident, takže tento zákon vešel v platnost. Dále bude následovat schválení tzv. Velkého trojpaku”, což je druhý zákon na podporu OZE.
Velký trojpak” je stále projednávám a očekává se, že bude schválen do konce roku 2013.

Malý trojpak” stanoví zásady a systém mechanismu podpory pro podporu malých instalací do 40 kWp, které jsou určeny primárně pro vlastní spotřebu odběratelů elektrické energie.

Základní nástroje podpory pro mikroinstalace

Provozovatelé malých FVE s výkonem do 40 kWp budou mít v souladu s Malým trojpakem” možnost získat investiční podporu pomocí vládních programů NFOŚiGW, WFOŚiGW a GIS. Část zdrojů bude Polsko čerpat z fondů Evropské unie.

Dále je zde zavedena povinnost odkupu přebytků vyrobené elektřiny pro distributory elektřiny. Majitélé malých elektráren v Polsku tak budou mít garantovano, že jejich přebytky solární energie, které nespotřebují, budou dodávány do distribuční sítě po dobu 15 let od uvedení instalace do provozu.

Výkupní cena pro přebytky bude na úrovni 80% průměrné ceny za prodej elektřiny na konkurenčním trhu, kterou bude vyhlašovat šéf polského regulátora URE.

Odstranění byrokratických bariér

Na rozdíl od České republiky budou majitelé mikroinstalací v Polsku zbaveni veškerého byrokratického balastu, který je spojen s připojením a provozováním fotovoltaických elektráren.

Podle sdělení polského Ministerstva hospodářství bude platit přednostní připojení malých instalací do sítě, což bude poskytováno bez komplikovaných procedur. Majítelé mikroinstalací nebudou ke své činnosti potřebovat licenci na výrobu eletkřiny od regulátora (URE) a nebudou nuceni se stát podnikateli a vést účetnictví. 

Poláci budou vyrábět elektrickou energie ze solárnícho záření s podporou, avšak bez nutností se zaregistrovat na živnostenském úřadě jako podnikatelé. Nebude jim například hrozit to, že v případě ztráty zaměstnání kvůli fotovoltaice přijdou o podporu v nezaměstnanosti, což se několikrát stalo v České republice.

Až 1800 MW fotovoltaiky na střechách?

Polské Ministerstva hospodářství představilo poměrně ambiciózní plán pro rozvoj malé fotovoltaiky na střechách. Do roku 2020 se má v Polsku instalovat na střechách až 1800 MW nových malých solárních elektráren.

Za tímto účelem se v Polsku počítá, že od roku 2015 bude muset každá nová nebo nově zrekonstruovaná budova být vybavena zdrojem energie z OZE. Je jasné, že malé solární elektrárny budou v tomto záměru polská vlády hrát prim…

Jak to bude s podporou velkých instalací?

Podle sdělení polského Ministerstva hospodářství se počítá i s novou podporou pro existující a nové velké zdroje OZE s výkonem nad 40 kWp. Tato podpora bude specifikována v rámci nového zákona na podporu OZE -tzv. Velkého trojpaku”, který zatím nebyl schválen.

Nicméně, z dostupné prezentace polského Ministerstva hospodářství se počítá, že podpora pro velké zdroje OZE bude podléhat aukčnímu mechanismu. Detaily představím v dalším článku příští týden.

Datum: 4.10.2013 | Rubrika: Solární novinky

Zdroj: Solární novinky