Solární novinky

Precedens: Klesnou ceny zeleného bonusu pro malé solární elektrárny až o 7%? Jak se bránit?

Energetický regulační úřad (ERÚ) prezentoval minulý týden na svém webu návrh cen pro podporované zdroje energie od roku 2014. Asi největším překvapením je oznámené snížení zeleného bonusu pro FVE uvedené do provozu v roce 2013 až o 7%.

title=


Razantní pokles

Podle sdělení ERÚ jsou zelené bonusy stanoveny jako pevné hodnoty podle zákona č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Nicméně, největším překvapením je záměr úřadu snížit podporu (pouze ve formě zelených bonus) od roku 2014 pro malé solární elektrárny uvedené do provozu v roce 2013. Ceny zeleného bonusu mají pro malé FVE mají poklesnout v rozsahu 4 až 7% oproti letošnímu roku.

Nový precedens

Podle našeho průzkumu se jedná o precedens. Zatímco majitelé FVE v režimu pevných výkupních cen získají podporu o 2% vyšší, majitelé FVE v režimu zelených bonusů budou na podpoře krácení až o 7% od roku 2014.

V níže uvedené tabulce naleznete srovnání výkupních cena a zelených bonusů v letech 2013-2014 (*návrh ERÚ).

title=


Navíc, nikdy v minulosti ERÚ ceny zeleného bonusu pro již funugující FVE nesnižoval. Proto jeho návrh cen zeleného bonusu je dosti překvapující.

Lze cenu zelených bonusů snížit?

Podle ERÚ se výše zelených bonusů se každoročně upravuje podle toho, jak se měnila výše silové elektřiny na trhu.

U již vyhlášených kategorií je pokles výkupních cen možný pouze u těch zdrojů, u kterých hrají významnou roli provozní, respektive palivové náklady. Mezi tyto kategorie patří především výroba elektřiny z biomasy, jejíž cena může v průběhu životnosti zařízení významně ovlivnit garantovanou výši výnosů, uvádí ERÚ na svých stránkách v sekci FAQ- podporované zdroje energie (stav k 6.2.2013).

Jak se bránit?

Zatím se jedná pouze o návrh cen pro rok 2014, který se může změnit. Do 15. listopadu lze podat na úřad připomínk k návrhu Cenového rozhodnutí, kterým se stanovuje podpora pro podporované zdroje je prostřednictvím e-mailu: poze@eru.cz.

Bližší informace o tom, jak podávat připomínky k návrhu cenového rozhodnutí ERÚ, naleznete ZDE

Datum: 21.11.2013 | Rubrika: Solární novinky

Zdroj: Solární novinky