Solární novinky

Čína nabídne výrobcům panelů výrazné daňové úlevy

Čína poskytne daňové úlevy výrobcům vybavení pro solární elektrárny ve výši až 50% z daně z přidané hodnoty. Chce tak podpořit odvětví, které se potýká s nadměrnou kapacitou výroby a slabou poptávkou. Oznámilo to čínské ministerstvo financí na svých internetových stránkách.

src=admin/editor/./upload/1380683519.jpg

Podle ministerstva všichni výrobci produktů pro solární elektrárny dostanou zpět polovinu z vyměřené daně z přidané hodnoty. Národní rozvojová a reformní komise již koncem srpna poskytla dotace solárním elektrárnám.

Přebujelé čínské fotovoltaické odvětví má před sebou chmurné vyhlídky, protože mnoho společností se utápí v dluzích, uvádí se ve zprávě tiskové agentury Nová Čína. Podle údajů Čínského svazu pro obnovitelnou energii činí dluh deseti čínských výrobců solárních panelů až 100 miliard jüanů (310,7 miliardy Kč) a podíl dluhu k majetku těchto firem je v průměru vyšší než 70 procent.

Peking již dříve uvedl, že plánuje konsolidaci v odvětví. Firmy si však nadále užívají ochranu jak na centrální, tak na lokální úrovni. Je to mimo jiné i kvůli tomu, že jsou často významnými zaměstnavateli, napsala agentura Reuters.

Datum: 12.5.2014 | Rubrika: Solární novinky

Zdroj: Solární novinky