Solární novinky

Austrálie zažívá solární revoluci. Milion střech vyrábí zelenou energii

Nízká cena fotovoltaických systémů vyvolala během posledních čtyř let obrovskou solární revoluci. Podle studie Austrálské komise na ochranu klimatu v současnosti využívá solární energii více než 11% místních domácností, což představuje více než milion střech vybavených solárními panely.

title=


V Austrálii se poměrně rychle rozvinul domácí fotovoltaický průmysl, který zaměstnává několik desítek tisíc lidí. Během necelých pěti let si více než milion Australanů nainstalovalo solární elektrárny na své střechy.

Obyvatelé Austrálie se tak vydali za levnějšími účty za elektrickou energii instalováním solárních panelů. Lidé dostali možnost vygenerovat vlastní energii. Skutečně jde o solární revoluci, uvedl Tim Flannery, šéf Austrálské komise na ochranu klimatu.

Obrovský boom způsobily nízké ceny solárních zařízení, které se snížily v průběhu posledních čtyř let o více než 80%. Zároveň klesly náklady na montáž o 75%. Umím si představit den, kdy solární panely budou součástí každého domu jako nábytek a nebudete muset již platit účty za elektřinu, dodal Flannery. 

Ještě na počátku roku 2007 bylo v Austráli pouze necelých 8 000 solárních elektráren. Díky neskutečnému solárnímu boomu je dnes v Austrálii více než milion střech pokryto solárními panely, které vyrábějí zelenou energii.

V současnosti se již fotovoltaika podílí výraznou měrou na energetickém mixu Austrálie. Podle studie Austrálské komise na ochranu klimatu se očekává, že solární boom bude v Austrálii dále pokračovat.

Pozitivem solárního boomu v Austrálii je faktu, že na rozdíl od většiny evropských zemí zde nefungují žádné pobídky ve formě dotací nebo pevných výkupních cen pro elektřinu ze solárních elektráren. Vše tam funguje čistě na tržním principu.  Jak se zdá, může fungovat velmi dobře.

Do roku 2050 bude fotovoltaika pokrývat až 30% spotřeby elektřiny v zemi. V této souvislosti se u protinožcůnyní připravují první projekty velkých solárních parků.

Datum: 5.6.2014 | Rubrika: Solární novinky

Zdroj: Solární novinky