Solární novinky

Solárníci navrhují nefinanční podporu panelů na střechách domů

Místo stanovení výkupních cen z fotovoltaických elektráren by stát měl podporovat majitele střešních solárních panelů zavedením systému, kdy by elektrická síť sloužila domácnostem jako baterie. 

title=

Minulý týden to navrhla Aliance pro energetickou soběstačnost (AliES). Aliance tak reaguje na oznámení Energetického regulačního úřadu (ERÚ), že od začátku příštího roku zastaví vyplácení podpory novým solárním a bioplynovým elektrárnám.

Dnešní cena solárních panelů umožňuje volit nový způsob podpory pomocí takzvaného net-meteringu, což je zajímavý způsob, jak by šlo podpořit další výrobu čisté elektřiny zejména se solárních elektráren na střechách domů a přitom nezvyšovat platby spotřebitelů elektřiny dalšími příplatky na faktuře od ČEZ, řekl ředitel AliES Martin Sedlák. 

Net-metering je typ nefinanční podpory, při které domácnost využívá elektrickou síť jako formu baterie. Pokud fotovoltaická elektrárna na střeše rodinného domu vyrobí více elektřiny, než se v domě spotřebuje, pak přebytky dodává bez současného příplatku na podporu solární energetiky do sítě. Naopak když solární elektrárna nepokryje vlastní spotřebu domu, může si rodina odebrat elektřinu ze sítě, uvedl AliES. 

Datum: 2.8.2014 | Rubrika: Solární novinky

Zdroj: Solární novinky