Solární novinky

Seznam.cz chystá výstavbu nového datového centra se střešní elektrárnou

Společnost Seznam.cz již dříve oznámila, že chystá výstavbu vlastního datového centra v Horních Počernicích. Na jeho střeše vyroste solární elektrárna. Přispěje k úspoře energie a ke snížení ekologického dopadu.

title=

První fáze výstavby datového centra by měla být dokončena koncem roku 2014. Do deseti let do něj Seznam.cz investuje 200 miliónů korun výhradně z vlastních zdrojů, bez využití jakýchkoliv dotací, a bude zde prostor pro až 192 racků (systémy pro instalaci serverů a dalšího vybavení, pozn. red.) a vlastní laboratoř pro testování nových technologií.

Ke snížení energetické náročnosti přispěje také malá solární elektrárna, která vznikne na střeše datacentra. Velkou výhodou bude úspora energie, a to především díky nové technologii chlazení a efektnější provozní části datového centra. 

Hlavním provozním nákladem pro nás bude elektrická energie, kterou budeme poprvé v historii nakupovat sami za velkoobchodní ceny v objemu více než 3 GWh ročně, konstatoval Marek Leš, manažer datových center společnosti Seznam.cz pro portál novinky.cz.

Datum: 17.8.2014 | Rubrika: Solární novinky

Zdroj: Solární novinky