Solární novinky

Co dělat, když Vaši elektránu poškodí kroupy?

V průběhu léta byly rozsáhlé oblasti České republiky opakovaně zasaženy bouřkami se silným deštěm a kroupami. I když mají být solární panely proti kroupám odolné, je pravděpodobné, že po silném krupobití mnozí majitelé elektráren zaznamenali celou řadu škod. 

title=


Například v sousedním Německu letos v létě padaly kroupy o velikosti až čtyř centimetrů, které roztříštily skleněný povrch panelů. V takovém případě to znamená pro provozovatele elektrárny stav nejvyšší pohotovosti s tím, že by měli co možná nejrychleji konat. 

Doporučuje se kontrola

I když jsou solární panely konstruovány tak, že malé krupobití zpravidla žádné škody nezpůsobí – ale pokud jsou kroupy velké jako tenisáky, pak popraská nejedno sklo solárních panelů. Vadné panely je třeba co nejdříve vyměnit, aby se zabránilo ztrátám výnosů.

V případě problémů po krupobití lze pomocí elektroluminiscence odkrýt i taková poškození panelů, která pouhým okem nejsou viditelná. Jen žlutá místa na panelech jsou nepoškozená. Čím je oblast tmavší, tím více je poškozená.

Testování pomocí elektroluminiscence

Proto odborníci z berlínské fotovoltaické společnosti Envaris doporučují okamžitou výměnu vadných panelů. Ale také panely, které jsou napohled v pořádku, však mohou mít v důsledku krupobití mikrotrhliny. 

Ty se dají prokázat jedině pomocí měření na bázi elektroluminiscence. Také panely s mikrotrhlinami by se měly vyměnit. Poté běží fotovoltaická elektrárna opět bez problémů.

Při výměně panelů by měl ale v každém případě provozovatel povolat specializovaného instalatéra solární techniky. Sám si něco kutit na elektrárně je nejen nebezpečné, ale také zpravidla vede k tomu, že pojišťovna škodu neuhradí. Opravu je nutné s ní nejprve konzultovat a škody neprodleně nahlásit.

Datum: 25.9.2014 | Rubrika: Solární novinky

Zdroj: Solární novinky