Solární novinky

Policisté zasahují v kauze boha Slunce. Solární byznys ČEZu v ohrožení?

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) včera zasahovali v kancelářích ČEZu. Mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž pro Českou televizi (ČT) uvedl, že policisté společnost navštívili a požádali o materiály, které se týkají největšího případu z doby solárního boomu. 

title=


Kauza boha Slunce se opět vyšetřuje

Příslušníci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zasahovali v sídlech ČEZu a v královéhradecké dceřiné společnosti Obnovitelné zdroje. Přišli si pro dokumenty v kauzách spjatých se solárními elektrárnami. Tato věc se dotýká problematiky solárních elektráren, potvrdila Lenka Bradáčová deníku Lidové noviny (LN).

Energetická společnost ČEZ se v minulosti stála předmětem zájmu protikorupční policie v souvislostí s koupí solární elektrárny od firmy Amun.Re.. Od rána hledali smlouvy a další dokumenty k projektu společnosti Amun.Re, od níž ČEZ před dvěma lety nakoupil solární elektrárny za pět miliard. 

Policie případ otevřela koncem loňského roku a později odložila, letos v březnu oznámila, že se okolnostmi transakce znovu zabývá. ČEZ od firmy Amun. Re koupil za pět miliard korun obří solární parky na Českolipsku. Společnost Amun.Re prodala ČEZ elektrárny za 105 milionů korun na megawatt, přičemž vyhláška ERÚ platná v roce nákupu (2010) předepisovala maximální cenu 90 milionů korun na megawatt.

Dojde i na politické kmotry?

V médiích se objevily informace o tom, že firma Amun. Re má nejasnou vlastnickou strukturu, za kterou se mohou skrývat vlivní lobbisté. A policisté měli už od roku 2011 avízo, že nejméně 210 milionů mohlo skončit u podnikatele Ivo Rittiga, vyšetřovaného například kvůli zmanipulovaným zakázkám v Praze. 

Policisté rovněž prověřují zvučná jména kmotrů a politických podnikatelů, která se kolem solárního byznysu v minulosti pohybovali. Média v této souvislosti opakovaně zmiňovala ou Romana Janouška,  Mirka Topolánkam Marka Dalíka, Jiřího Paroubka a dalších v minulosti i současnosti politicky činných osob, kteří mohou mít vztah k solárním zdrojům. Valnou část podkladů získávají od ERÚ. 

Podivné výběrové řízení

Dalším případem, kterým se podle LN vyšetřovatelé zabývají, je nákup solární elektrárny ve Vranovské vsi nedaleko Znojma, za kterou ČEZ zaplatil 1,5 miliardy korun. I zde kupoval ČEZ projekt s tím, že prodávající pak zajistil i stavbu, na kterou dostal od energetického gigantu předplatbu. ČEZ tak podle deníku nemusel vypisovat výběrové řízení na zhotovitele, nemohl si ale ani ohlídat náklady.

Podrobnosti nicméně vyšetřovatelé tají. ČEZ jakékoliv nezákonnosti odmítá a dosud nechtěl vyšetřování komentovat. 

Datum: 23.10.2014 | Rubrika: Solární novinky

Zdroj: Solární novinky