Solární novinky

Výše recyklačního poplatku pro panely není dobře nastavena. Vzniká pracovní skupina, která usiluje o jeho snížení

Minulý týden vstoupila v platnost vyhláška č. 178/2013 Sb. k recyklaci solárních panelů. Ta mimo jiné stanovuje výši recyklačního poplatku za solární panely na 8,50 korun na kilogram. To je o 3 koruny více, než byl původní předpoklad Ministerstva životního prostředí. 

title=


Kolektivní systém zpětného odběru solárních panelů REMA PV Systém proto iniciuje vznik pracovní skupiny, která bude usilovat o snížení výše stanoveného poplatku.

Kolektivní systém REMA PV Systém se důrazně ohrazuje proti stanovené výši recyklačního poplatku za solární panely. Oslovil proto již Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo financí, asociaci CZEPHO a kolektivní systémy PV Cycle, RETELA, PV Recovery, Asekol Solar a Elektrowin s cílem vytvořit pracovní skupinu, která nashromáždí veškeré podklady pro vyčíslení férové výše poplatku. 

Ta by podle společnosti REMA PV Systém měla být stanovena ve vztahu k objektivnímu riziku, že s panely nebude naloženo dle zákona o odpadech. Další úsilí pak chce směřovat k tomu, aby riziko bylo posuzováno s ohledem na to, zda se jedná o velkou solární elektrárnu, nebo o vlastníka drobných solární zdrojů umístěných na střeše rodinného domu.

Cítíme se odpovědni vůči našim klientům, kteří se již registrovali do našeho kolektivního systému. Výše recyklačního poplatku stanovená vyhláškou není dle našeho názoru optimálně nastavena, proto jsme se rozhodli jednat, říká David Beneš z kolektivního systému REMA PV Systém. Pevně věříme, že se nám změny podaří prosadit do doby, než začnou provozovatelé solárních panelů platit první splátky recyklačních poplatků, doplnil Beneš.

Datum: 22.12.2014 | Rubrika: Solární novinky

Zdroj: Solární novinky