Solární novinky

ERÚ: Kontrola solárních elektráren našla u většiny závažné nedostatky

Energetický regulační úřad zjistil u většiny kontrolovaných solárních elektráren závažné nedostatky. Požaduje zjednání nápravy, v krajním případě odebere licenci. Jmenovitě však úřad nechtěl elektrárny jmenovat. Ve dvou případech však podal podnět k zahájení trestního řízení. 

title=


Regulační úřad zahájil kontrolu letos v dubnu. Vyzvalo jej k tomu ministerstvo průmyslu a obchodu na základě podnětu České fotovoltaické asociace a Aliance pro energetickou soběstačnost. Zájmová sdružení upozornila především na FVE Ralsko ze skupiny ČEZ, která je největší solární elektrárnou v Česku. Zda je i tento energetický zdroj v první kontrolované skupině, Vitásková dnes neuvedla.

Ministerstvo průmyslu a obchodu plánuje zastavit veškerou podporu pro nové obnovitelné zdroje od roku 2014 novelou zákona o podporovaných zdrojích energie. Důvodem připravené novely zákona je zvyšující se finanční zátěž pro spotřebitele elektřiny a potažmo i pro státní rozpočet, způsobená hrazením nákladů na podporu energie z obnovitelných zdrojů energie v ceně elektřiny, píše se v předkládací zprávě k zákonu, který je nyní v připomínkovém řízení.

Vitásková dnes tento krok podpořila, obává se ale, že novela nebude přijata včas a mohla by se tak opakovat situace z roku 2009, kdy se kvůli krizi nepodařilo rychleji omezit růst výkupních cen. V této souvislosti Vitásková také vyzvala poslance, aby v první fázi podpořili část normy, která se zastavením podpory počítá.

Podle návrhu zákona se ukončení podpory bude týkat obnovitelných zdrojů uvedených do provozu po letošním 31. prosinci, a to konkrétně u elektřiny vyrobené ve fotovoltaických elektrárnách a bioplynových stanicích, stejně jako u tepla vyrobeného z biomasy. Příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů (OZE) by se měl zafixovat na letošní úrovni, tedy 583 Kč/MWh pro konečného spotřebitele.

Na podporu obnovitelných zdrojů letos jde 44,4 miliardy korun. Z této částky platí 11,7 miliardy stát z rozpočtu, zbytek odvádějí spotřebitelé. Zástupci průmyslu si stěžují, že kvůli podpoře obnovitelných zdrojů příliš roste cena elektřiny, což ohrožuje konkurenceschopnost tuzemských podniků. 

Datum: 5.4.2015 | Rubrika: Solární novinky

Zdroj: Solární novinky