Solární novinky

Slunce pomáhá v krizových situacích

Stále častější výkyvy počasí budou přinášet větší počet krizových situací – hurikány, tornáda, povodně nebo sníh v místech, kde ho dosud znali pouze z vánočních pohlednic. Jeden z nástrojů, který může pomoci obnovovat postižená místa, jsou stále dostupnější solární panely.

title=


Slunce nad New Yorkem

Loni v březnu řádila na Východním pobřeží USA bouře Sandy. Škody v důsledku záplav a prudkého větru dosáhly desítek miliard korun. Více než 1,3 milionu lidí bylo týden bez elektřiny a v některých oblastech se obnovily sítě až po několika týdnech od ničivé katastrofy. Několik zbývajících míst, kde si mohli sousedé dobít telefony a další elektrická zařízení, byly domy se solárními panely a bateriemi umožňujícími provoz mimo síť. Příkladem může být škola New Jersey Midtown, kde kombinace 230 kilowattové solární elektrárny a záložního diesel agregátoru vyráběla dostatek elektřiny pro 50 evakuovaných osob.

Právě na výhody obnovitelných zdrojů se soustředí některé z programů obnovujících postižená místa. Například iniciativa neziskových organizací a společnosti IKEA se v programu Solar for Sandy zaměřuje na budování záložních systému do veřejných budov. Pomocí solárních panelů by tak zajistila elektřinu pro osvětlení, nabíjení mobilů nebo vytápění či chlazení. Jako rámcové opatření pak přijal stát New York Solární zákon, jehož cílem je zajistit průběžný růst slunečních instalací. Pomocí zákona by tak do roku 2023 mělo vyrůst až 2200 megawattů solárních zdrojů, které vyrobí dostatek sluneční elektřiny pro 400 tisíc domácností. 

Brad Pitt to dělá správně

O benefitech, které přináší energie získaná ze slunce, vědí své také v Hollywoodu. Filmová hvězda Brad Pitt prostřednictvím své nadace Make it right Foundation vybudovala 150 ekologických bytů v New Orleanes pro místní obyvatele, jimž zničil původní obydlí hurikán Katrina. Byty jsou postaveny tak, aby obětem katastrofy poskytovaly ekologicky šetrné a zdraví prospěšné bydlení. 

Domy využívají moderní technologie podle vysokých standardů energetické účinnosti (LEED): okna zabraňují únikům tepla, stěny jsou natřené barvami neobsahující formaldehyd a na střeše je nainstalováno přes 400 solárních panelů produkujících dohromady 75 kilowattů elektřiny. Energie získaná ze slunce tak významně snižuje náklady na provoz domu a energeticky šetrné domy pro oběti Katriny jsou dostupné od 150 tisíc dolarů. Nový domov ušetří 80 procent energie oproti běžné zástavbě.

Pomoc přichází z krabice

Švédský výrobce nábytku IKEA, proslavený krabicovým přístupem k balení svých produktů, přišel s unikátním řešením bydlení pro oběti přírodních katastrof a politické uprchlíky – přístřeškem, který lze velmi rychle složit do podoby domu. Dům složený v krabicích je poněkud důstojnějším ekvivalentem uprchlických stanů a poskytuje potřebným vlastní soukromí.

Podstatnou výhodou oproti klasickým stanům je však možnost produkce vlastní elektřiny. Střecha domu je vytvořena ze solárních panelů, díky kterým mají jeho obyvatelé vlastní světlo. Solární panely na střeše navíc odvádějí 70 % slunečního záření, takže je uvnitř domu přes den chladno a v noci teplo. V plastovém přístřešku se tak pohodlně vyspí až pět lidí.


V prosinci se po měsících jednání s OSN rozhoupal jako první k použití mobilních domů se solární střechou Libanon. Vyzkouší je pro syrské uprchlíky, kteří nyní čelí nebývale silné zimě v plátěných provizorních stanech.

Kudy dál za sluncem?

Energie ze slunce již dávno není extrémně drahou hračkou pro kosmické družice nebo velké instalace solárních parků. Cena fotovoltaických panelů spadla za uplynulé čtvrtstoletí o neuvěřitelných 99 procent. 

Díky masivnímu rozvoji v posledních letech je dnes tak levná, že se může stát dobrým nástrojem nejen pro naše střechy, ale i pro potřebné v krizových situacích. Roste ambice spotřebitelů postavit se na vlastní nohy a energie ze slunce může přispět svým dílem do skládačky proměny energetiky. 

Autoři: Kristýna Vobecká a Martin Sedlák 

Datum: 11.5.2015 | Rubrika: Solární novinky

Zdroj: Solární novinky