Solární novinky

Bulharsko: Retroaktivní daň a strop na dotace drasticky sníží příjmy solárníků

Bulharský parlament včera jasnou většinou schválil uvalení 20% retroaktivní daně na příjmy ze solárních a větrných elektráren. Tato daň začně platit od ledna 2014. Místní vláda, kterou ovládá levice, tímto opatřením hodlá bojovat proti zdražení elektřiny pro koncové zákazníky.

title=

Desítky investorů protestovaly proti zavedení retroaktivních opatření na elektřiny ze solárů a větrníků před bulharským parlamentem     Zdroj: novite.com/Sophia Photo Agency

Štědrá podpora pro obnovitelné zdroje energie v minulosti přilákala do země řadu zahraničních investorů z Německa, Rakouska, USA nebo Jižní Koreje, kteří zde investovali více než 4 miliardy euro do zelených projektů. Během několik let zde vzniklo zhruba 1600 MW solárních a větrných elektráren.


Záměry investorů budou však ohroženy nejen 20% ní daní, ale rovněž dalším retroaktivním opatřením, které omezí množství zelené elektřiny, na které se vztahuje podpora. Tento limit bude znamenat další snížení příjmů ve výši mezi 15 až 20% pro výrobce zelené energie.

Bulharská fotovoltaická asociace BPVA se ostře ohrozila proti těmto retroaktivním krokům bulharského parlamentu.  Kombinace obou opatření bude znamenat snížení příjmů pro investory až ve výši 43%.  BPVA rovněž oznámila, že vyzve bulharského prezidenta, aby vetoval tato diskriminační opatření, která mají platit od roku 2014.

Investoři, kteří v Bulharsku postavili větrné a solární elektrárny, protestují proti těmto retroaktivním opatřením, který včera schválil Bulharský parlament. Obávají se, že to vyvolá řadu bankrotů a ohrozí zahraniční investice v zemi.

Bulharský premiér Plamen Oresharski prohlásil, že příjmy z výběru z daně uvalené na větrné a solární energie ve výši asi 104 milionů amerických dolarů použije vláda na snížení deficitu v energetickém sektoru, který vznikl v důsledku nadměrné podpory pro obnovitelné zdroje.

Bulharsko tak napodobilo Českou republiku, která uvalila retroaktivní solární daň ve výši 26% na solární elektrárny uvedené do provozu v letech 2009-2010. Tato solární daň měla původně skončit na konci roku 2013, avšak nová vláda prodloužila její platnost ve výši 10% pro elektrány uvedené do provozu v roce 2010.

Datum: 28.6.2015 | Rubrika: Solární novinky

Zdroj: Solární novinky