Solární novinky

Policie odložila trestní oznámení na bývalé vedení ERÚ. Solární tunel se nekonal

title=Praha – Kriminalisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality odložili trestní oznámení, které podala předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková na bývalé vedení úřadu. Policie to oznámila na svých internetových stránkách. 


Vitásková obviňovala své předchůdce v čele ERÚ, že zneužili své pravomoci a nastavili neúměrně vysokou provozní podporu pro solární elektrárny.

Vitásková v únoru představila výsledky vnitřního auditu ERÚ, které podle ní ukazovaly, že bývalí pracovníci úřadu postupovali nezákonně při stanovování cen. Ceny podle ní byly stanoveny nad rámec zákona a státu a spotřebitelům kvůli tomu mohly vzniknout škody za desítky miliard korun. Odpovědnost Vitásková připisovala někdejšímu šéfovi ERÚ Josefu Fiřtovi, bývalému místopředsedovi Blahoslavu Němečkovi a bývalému řediteli odboru elektroenergetiky Stanislavu Trávníčkovi.

Vitásková kvůli podezření podala trestní oznámení pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Policie začala případ prošetřovat v květnu. Dnes policisté dospěli k závěru, že v dané věci nedošlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu, nebylo zjištěno, že by bývalé vedení ERÚ nepostupovalo v souladu s právním řádem ČR.

Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka v reakci na sdělení policie ČTK řekl, že ERÚ bere informaci o odložení trestního oznámení na vědomí. Do budoucna budeme postupovat jinak, abychom ochránili zájmy spotřebitelů, uvedl Chvojka.

Bývalé vedení ERÚ obvinění Vitáskové opakovaně odmítalo. Němeček dnes rozhodnutí policie uvítal. Je to pozitivní zpráva v tom, že člověk může dál klidně spát, řekl ČTK. Všem, kteří o tom něco vědí, to od počátku bylo jasné, doplnil.

Rozhodnutí policie uvítali zástupci solárních  asociací, kteří v minulosti prohlásili, že Vitásková závěry auditu chybně vykládá. Šetření kriminalistů jasně ukázalo, že předsedkyně ERÚ Alena Vitásková klamala poslance, když například na jaře tohoto roku v hospodářském výboru tvrdila, že ‚výkupní ceny pro rok 2006 o 30 procent vyšší, než vyžadoval zákon’, sdělil ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák.

Dnes se potvrdilo, že předsedkyně ERÚ opakovaně zastrašovala veřejnost předraženou podporou pro solární elektrárny, reagovala na rozhodnutí policie předsedkyně České fotovoltaické průmyslové asociace Veronika Knoblochová. Otázkou je, co předsedkyně ERÚ sleduje účelovými tvrzeními, která mají za cíl pošpinit celé odvětví solární energetiky, dodala.

Datum: 19.7.2015 | Rubrika: Solární novinky

Zdroj: Solární novinky