Solární novinky

Kuba (MPO): Budoucnost OZE je v jejich využití pro vlastní potřebu

Tento týden se Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu /ODS/ opakovaně  v médiích vyjádřil na adresu budoucí podpory pro obnovitelné zdroje energie (OZE).  Ministr Kuba překvapivě v pořadu Interview  na ČT24 podpořil další rozvoj malých fotovoltaických elektráren na střechách.

title=


Ministr Kuba je velmi kritický ve vztahu k velkým a předraženým solárním elektrárnám. Jejich další rozvoj Kuba rozhodně nehodlá dále podporovat. 

Podpora malým elektrárnám 

Budoucnost obnovitelných zdrojů vidím v jejich využití pro vlastní potřebu, myslí si ministr. Vlastníkům nemovitostí, kteří budou využívat panelů osazených na vlastní střeše, podporu i nadále slibuje. Totéž má platit i pro podnikatele.

Do budoucna rozvoj obnovitelných zdrojů by podle mého měl vypadat tak: ano, chcete si dát na svou vlastní střechu fotovoltaickou elektrárnu, bezesporu dejte, připojte si do svého sklepa baterii a využívejte tuto elektriku pro svůj dům. Ono to nebude stačit na celý provoz, ale významně si tím snížíte čerpání ze sítě. Ale nepouštějte tu elektrickou energii do sítě ostatním, aby si museli od vás draze kupovat, prohlásil Kuba v České televizi.

Chcete si ji (tj. FVE) dát na svou fabriku, ano, my vám to povolíme, rozveďte si ji po své fabrice, ale nepouštějte ji do sítě, aby ji někdo od vás musel za draho kupovat. To je model, kterým chceme dlouhodobě do budoucna podporovat obnovitelné zdroje spíše v té jednoduchosti. Oni se prosadí sami. Tady se udělala obrovská chyba, že se začaly podporovat v momentě, kdy nebyly tržně uplatnitelné bez té dotace, upřesnil Kuba.

Žádná další podpora pro nové velké OZE od roku 2014

Přestože se cena elektrické energie tvoří na trhu, nejvíce ji podle Kuby zdražuje dotace na obnovitelné zdroje. Chci navrhnout, aby od roku 2014 byla zmrazena podpora, aby nenarůstala podpora těchto energetických zdrojů, uvedl Kuba s tím, že i u stávajících projektů bude třeba dokázat efektivitu dotované elektrárny.

…. od roku 2014 chceme skutečně zastavit dotace pro obnovitelné zdroje, pro všechny nové obnovitelné zdroje od roku 2014, protože jsme přesvědčeni, že dnes tu ekonomiku opravdu zatěžují velmi významně, dodal Kuba. Tady se stala ta chyba, že se solární elektrárny začaly podporovat ve chvíli, kdy se nebyly schopné prosadit na trhu, myslí si Kuba.

Stávající velké elektrárny čekají kontroly

Podle návrhu ministra Kuby vláda myslí i na situaci poctivých podnikatelů, kteří podle současné legislativy solární elektrárny provozují. Pokud projekty prokáží svou návratnost, nějakou formy podpory budou pobírat i v budoucnu.

…. víme, že řada těch investorů do těch solárních elektráren jsou lidé, kteří to nedělali s nějakým podvodným záměrem a mají v tom nainvestovány velké peníze, mají zaručené svoje domy. Chceme také nastavit pro ně model, aby si byli jisti, že dojde k návratnosti té jejich investice. My o tom teď diskutujeme, každý takový projekt bude tu svou návratnost muset prokázat, prohlásil Kuba na ĆT24.

Kuba nechce připustit, aby si někdo na podpoře z obnovitelných zdrojů vydělával desítky milionů korun na úkor toho, že to platí občané a stát ze svých peněz. To podle ministra Kuby není podnikání. 

Celé vystoupení ministra Kuby můžete shlednout ZDE (pasáž týkající se OZE začíná od 14. minuty)

Datum: 25.7.2015 | Rubrika: Solární novinky

Zdroj: Solární novinky