Solární novinky

Senát dnes rozhodne o omezení podpory solárních elektráren

Praha – Senát dnes bude rozhodovat o omezení podpory výroby elektřiny z dosud nespuštěných obnovitelných zdrojů energie, například solárních elektráren. Na programu má také novelu živnostenského zákona, která zavádí koncese pro prodejce lihu a lihovin.

 title=

Návrh zákona o obnovitelných zdrojích má ukončit podporu výroby elektřiny například v solárních elektrárnách, které budou uvedeny do provozu až od 1. ledna příštího roku. Účelem je omezit dopady podpory obnovitelných zdrojů na spotřebitele i na státní rozpočet. V letošním roce jde na tuto podporu kolem 45 miliard korun, z toho téměř 12 miliard jde ze státního rozpočtu.

Zákon je šitý horkou jehlou, dává zelenou hnědému uhlí a stát čekají desítky žalob od solárníků. Zmiňované úspory navíc zaplatí vláda ze státního rozpočtu.

Podle ekologů by měli politici více omezit podporu fosilních paliv. Kritikům se na novele nelíbí hlavně nová solární daň ve výši 10 procent. Poukazovali na možnost sporů a arbitráží, které kvůli tomu státu hrozí. Návrh by měl podle nich přezkoumat Ústavní soud. 

Datum: 29.7.2015 | Rubrika: Solární novinky

Zdroj: Solární novinky