Solární novinky

Kuba (MPO): Zisky solárních elektráren ohrožují ekonomiku?

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) pracuje na přípravě nového zákona, který má omezit státní podporu solárních elektráren elektráren z 20 let na 10. Tento záměr se nelíbí nejen provozovatelům solárních elektráren, ale ani bankám, které se bojí o své investice. Včera to oznámila České televize (ČT) ve své reportáži.

title=


Ministr průmyslu Kuba opět tvrdě kritizoval solární elektrárny. To aby tady stály elektrárny, které budou mít návratnost za osm let a sedm let budou čerpat jenom zisky, to by ohrožovalo celou ekonomiku, uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

V rámci nového zákona vláda hodlá po deseti letech existence elektrárny prozkoumat její návratnost. Pokud bude už majitel v zisku, přijde o podporu. Podpora stávajících se upraví tak, že pokud se vrátí investice dříve a s ní i přiměřený zisk 3 až 4 procenta, nemají už majitelé od státu dostat nic. 

Solárníci se obávají, že návrh zákona by mohl způsobit bankrot mnoha společností, které své investice do elektráren vložily. Podle fotovoltaické asociace se jedná o 22 tisíc firem a 120 tisíc lidí. Solárníci však nesouhlasí  s tvrzením, že jde v jejich případě o výnosný byznys. Jejich zástupci proto vládě navrhují, aby si stát jejich elektrárny koupil.

Vůbce poprvé se k celé záležitosti vyjádřili v médiích zástupci bankovního sektoru.V současnosti  jsou banky největšími investory ve fotovoltaice,  jelikož v minulosti půjčily na stavbu elektráren až 100 miliard korun. Nyní se banky o své investice bojí.

Pokud dojde ke změně platných podmínek podpory, pro banky to bude znamenat přehodnocení rizikovosti těchto investic, uvedl to pro ČT Jan Matoušek, náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace. 

Datum: 10.8.2015 | Rubrika: Solární novinky

Zdroj: Solární novinky