Solární novinky

Ministr Kuba: Solárbaroni ať jsou klidně ostrakizovaní?

title=Ministr průmyslu Martin Kuba z ODS se v nedávném rozhovoru pro Lidové noviny (LN) znovu ostře opřel do fotovoltaiky.  Kuba potvrdil, že sněmovna bude brzy schvalovat novelu zákona o podporovaných zdrojích energie,  ktera přinutí solárníky rozkrýt své majetkové pozadí.

Každopádně to vítám. My jsme to zamýšleli napsat do novely zákona o obnovitelných zdrojích, ale ta nevznikne hned. Tak proč aspoň tenhle krok neudělat rychleji? Jde o to, aby do budoucna všichni věděli, kdo je majitelem jaké solární elektrárny, prohlásil Kuba pro LN. 

V chystaném zákoně bude navrženo, aby každý příjemce dotací musel prokázat návratnost svého solárního projektu. Kuba upřesnil, že mu jde i o to, abychom do budoucna nastavili mechanismus,  jak zabránit překompenzování solárníků.

 …. to znamená předložit celou investici, skutečné náklady a údržbu, cenu peněz, abychom uměli spočítat návratnost. Já nechci, abychom někomu, kdo po řekněme deseti letech má investici zpátky i s přiměřeným ziskem, ještě dalších pět let platili nadměrný zisk, doplnil Kuba. 

Kuba celý zákon nepovažuje za ostrakizaci a je prý správné, aby se celou záležitostí zabývala policie.  Kuba prohlásil následující:Ale lidi přece mají právo to vědět.

Tohle přece není klasický byznys, to je byznys s dopředu definovanými zisky, které jdou z kapes nás všech! Pokud to bude konkrétní záměr s přiměřeným ziskem, nepovažoval bych to za ostrakizaci. Pokud si to ale nějaký solárbaron spočítal způsobem, že na 100 milionech vydělá dalších 150, tak ten ať je klidně ostrakizován, prohlásil pro LN ministr Kuba. 


Ministru Kubuvi se nelíbí, že celá naše debata o fotovoltaice se smrskává pouze na ČEZ. Ze dvou tisíc nainstalovaných megawatt patří ČEZ cca 130, tedy asi šest procent. Co těch zbylých 94 procent? Ty patří někomu jinému, dodal Kuba.

Datum: 13.8.2015 | Rubrika: Solární novinky

Zdroj: Solární novinky