Solární novinky

Po zavedení net-meteringu se očekává velký boom střešních elektráren na Filipinách

Dne 1. září 2013 zveřejnil Filipínský úřad pro energetickou regulaci (ERC) rozhodnutí o zavedení Net-Meteringu jako nového nástroje pro podporu solární energetiky v zemi. Net-metering umožní všem koncovým odběratelům na Filipinách, kteří disponují síťovým připojením u příslušného distributora, dodávat elektřinu z vlastní fotovoltaické elektrárny do sítě za předem stanovenou cenu. 

title=


Celý systém na Filipínách bude fungovat tak, že solární energie musí být nejprve využita výrobcem ke krytí jeho vlastní spotřeby. Přebytečná elektřina pak může být dodána do sítě a výkupní tarif je připsán koncovému zákazníkovi v měsíčním vyúčtování za elektřinu.   

Potenciální možnosti úspor se rýsují zejména v regionech s vysokou cenovou hladinou elektřiny, jako je tomu v okolí Manily, kde je výnosnost potenciálně nejvyšší. Zejména pro průmyslové spotřebitele tam existují dobré předpoklady při vysokém podílu vlastní spotřeby k úspoře na nákladech za elektřinu.  

I když net-metering platí jen pro elektárny s jmenovitým výkonem do 100 kWp, vyjadřuje se solární branže na Filipínách euforicky.  Solární podnikatelé v oboru se zmiňují o velkém nárustu projektových zakázek. Filipínské solární sdružení -Philippine Solar Power Alliance (PSPA) předpokládá v příštím roce trojnásobné zvýšení instalovaného fotovoltaického výkonu ze současného 1 MW na tři megawatty, zejména v sektoru střešních elektráren.

Datum: 6.9.2015 | Rubrika: Solární novinky

Zdroj: Solární novinky